Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om vår integritetspolicy här

Jag godkänner
Case

Byte av boknings- och planeringssystem i Oslo

I den senaste upphandlingen vann DRT Solutions uppdraget och i och med det så skulle vårt eget boknings- och planeringssystem användas.

Samreskoncernen har haft uppdraget att organisera och administrera TT (tillrättalagd transport) i Oslo kommun sedan 2011. I TT ingår det som i Sverige kallas färdtjänst, arbetsresor, omsorgsresor och skolskjuts.  

 

I den senaste upphandlingen vann DRT Solutions uppdraget och i och med det så skulle vårt eget boknings- och planeringssystem användas.

 

Uppdraget i Oslo är stort och komplext, förutom de traditionella uppgifterna så ingår bland annat det som i Norge kallas för korttjänst och som innebär att resenären kan "ta bil på gatan". Detta kräver teknisk kommunikation till alla de taxibolag som har avtal om att utföra den typen av resor och systemfunktion för att verifiering av tillståndens giltighet och kunna skapa debiteringsunderlag mm. Nya funktioner för detta skapades i Drip.

 

Att byta system innebär en massa arbetsuppgifter såsom överföring av data, konfigurationer i massor som ska på plats, utbildning med mera och allt det arbetet underlättas av att alla intressenter “är med på tåget”. Man får absolut inte glömma bort kommunikationen kring den förändring som kommer att genomföras. I vår värld är det ju ofta så att de som jobbar i verksamheten har jobbat länge med ett och samma system och på senare tid har ju även resenärerna vant sig vid att använda en viss app eller en viss hemsida.

 

I huvudsak kan man dela in ett systembyte i följande avsnitt:

 • Inventering och definition av befintlig data
 • Datauttag ur befintligt system
 • Konfiguration av nytt system
 • Definition och inläsning av data i nytt system
 • Konfiguration av länkar till externa system
 • Utbildning av:
  • Huvudmannens personal såsom handläggare
  • Personal på beställningscentralen
  • Förare
  • Transportörer
 • Information till resenärer, anhöriga och andra intressenter om det som påverkar dem, till exempel ny resenärsapp och ny resenärswebb

 


Tid till tester är nödvändigt

Detta är ju väldigt översiktligt beskrivit och naturligtvis så innehåller varje punkt en mängd underpunkter och man ska inte underskatta arbetet som ett systembyte innebär, men med en god struktur och god förankring av förändringen bland alla intressenter så finns alla förutsättningar att lyckas med ett systembyte, det vet vi. 

 

Eftersom uppdraget i Oslo kräver en hel del kopplingar till externa system så ska man satsa mycket tid och energi på att testa och justera och testa igen... 

 

Drip togs i drift i Oslo i augusti 2018 och vi kunde lägga ännu ett systembyte på vår erfarenhetshylla.

 

I den koncern där DRT Solutions ingår så har det genomförts nio systembyten sedan år 2000, snudd på ett systembyte vartannat år, då räknar vi inte med de gånger då vi startat upp verksamheter då det inte funnits något liknande system tidigare.

 

Har du funderingar om hur man går till väga när man ska byta boknings- och planeringssystem

 

Kontakta Martin Andersson på martin.andersson@drtsolutions.eu eller på telefon +46 704 19 00 53.

Vill du diskutera anropsstyrd trafik med oss? Hör av dig!