Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om vår integritetspolicy här

Jag godkänner
DRT och Samhället

Räcker pengarna?

Runt om i Sverige sliter politiker, tjänstemän och vårdpersonal med att hantera pandemin samtidigt som de förbereda det som väntar därefter, när utsliten personal ska ges möjlighet till återhämtning samtidigt som en växande vårdskuld ska betas av.

Runt om i Sverige sliter politiker, tjänstemän och vårdpersonal med att hantera pandemin samtidigt som de förbereda det som väntar därefter, när utsliten personal ska ges möjlighet till återhämtning samtidigt som en växande vårdskuld ska betas av. Att akuta vårdbehov går först är självklart. Men man får inte glömma andra verksamheter, särskilt inte då alla verksamheter kan bidra med effektiviseringar och besparingar. 

DRT Solutions upplever emellanåt en politisk vilja att bedriva verksamheter i egen regi, trots att man vet att det blir dyrare, utan att kvaliteten blir bättre.

Häromåret analyserade en konsultfirma hur mycket det kostar per resa att hantera beställning och trafikledning. De jämförde beställningscentralerna i Skåne åren 2017 (då verksamheten var upphandlad) med 2019 (då beställningscentralen återtagits i egen regi).

Det utfördes ungefär lika många serviceresor de två åren, ca 1,2 miljoner årligen, däremot är skillnaden i kostnad är slående: Med en upphandlad beställningscentral uppgick overheadkostnaden till 33 kronor per resa. När verksamheten två år senare återtagits i egen regi så hade kostnaden stigit till 53 kronor per resa, dvs en ökning på drygt 60 procent. 

Skalar man upp detta till hela Sverige skulle en systematisk konkurrensutsättning av enbart beställningscentraler för serviceresor ge kostnadsbesparingar på minst 200 miljoner kronor. Genom att dessutom investera i moderna IT-lösningar för alltifrån beställning till avtalskontroller skulle besparingen kunna bli ännu större.  

 Konsultrapporten finns i länken nedan. 

https://www.drtsolutions.eu/media/1104/kartlaggning-av-kostnader-for-bestallningscentralver-ksamhet-20190312.pdf